No comment: Felszámolják az öblösüveggyárat!
2009. szeptember 21. írta: BéKu

No comment: Felszámolják az öblösüveggyárat!

Elkezdődött a salgótarjáni öblösüveggyár felszámolása - erősítette meg az MTI információját Balázs Miklós felszámoló hétfőn.

Balázs Miklós közölte: a hivatalos eljárás pénteken kezdődött, de a tulajdonosokkal még nem tudott egyeztetni. A felszámoló most a jelenlegi állapotokról tájékozódik, de közölte: a legkritikusabb a gázellátás kérdése, mivel azt kellene elérni, hogy a szolgáltató halassza el a kikötést, és kössön új szerződést a felszámolóval. Balázs Miklós elmondta: szeretné tovább működtetni a gyárat, erre akkor van esély, ha a gázellátáshoz sikerül finanszírozót találni, mert a havi 40 millió forintos gázszámlát a gyár nem tudja saját forrásból rendezni, ráadásul a díjat előre kell fizetni.  

Az R-Glass Hungary Kft. néven működő öblösüveggyár 277 dolgozót foglalkoztat, az egyik legrégebbi salgótarjáni gyár, elődjét 1893-ban alapították. A gyár 2005-től már átélt egy felszámolási eljárást, 2006 októberében négy sikertelen pályázat után vásárolta meg az öblösüveggyárat a hárommillió forint törzstőkéjű losonci R-Glass Hungary Kft. Akkor 3,7 milliárd forintot meghaladó volt a hitelezői követelés, a felszámolás megkezdésekor 650-en dolgoztak a gyárban. A szlovák tulajdonosok 540 embert vettek át munkajogi jogutódlással.   

Múlt év novemberétől folyamatosak voltak a munkabér-kifizetési gondok, a gyár tavaszra 420 millió forintos adótartozást halmozott fel, ugyanakkor 120 milliós áfa-visszaigénylési lehetősége is volt. A telefonvonalakat az év elején kikapcsoltatták, tartozott a gyár a víz- és a csatornaszolgáltatónak is. Július elsején átmenetileg leállt a termelés, mert nem érkezett gáz a gyárba, aznap megszűnt a szerződés az R-Glass és az EMFESZ Kft. között, mert nem tudtak megállapodni a szállítási szerződés feltételeiről, illetve a 400 millió forintos adósság törlesztési üteméről. A leállás harmadik napján Istvanovszki Kálmán gazdasági igazgató arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a gyár újra kap gázt, és folytatják a termelést, de arról nem mondott részleteket, hogy hogyan oldották meg a problémát. A 90 százalékban exportra termelő gyár árbevétele 2008-ban meghaladta a 2 milliárd forintot.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan került ilyen nehéz helyzetbe az öblösüveggyár, Géczy Józsefné titkárságvezető korábban az MTI-nek azt mondta: noha ennyi emberre nem volt szüksége, az új tulajdonos átvett 540 dolgozót. Ez a kötelezettség a pereket és a végkielégítéseket számítva 200 millió forintba került, a munkaügyi perek miatt pedig kizárták a gyárat a pályázatokból. Ezzel párhuzamosan két pénzintézet bíróságon támadta meg a felszámolási eljárást, és a pert ugyan elveszítették a felperesek, de a 2008 decemberében meghozott ítéletig a gyár vagyonát zárolták, így a kft. banki hitelekhez sem jutott hozzá. (MTI)

***

Igazából már várható volt. Emékszem az URSA félig meddig megszűnése környékén derült ki az is, hogy Székyné is képtelen elérni a szlovákokat, de úgy tűnik ez nem csak neki nem sikerült, hanem Balázs Miklós sem csak úgy ukmukfukk beszél velük.

A dolog roppant mód szerencsétlen, mert itt sem arról van szó, hogy nincs igény a gyár szolgálataira, vagy nincs kereslet, hanem egyszerűen mindenféle okból kifolyólag nem tudják fizetni a számlákat...

A bankok meg megint köcsögök... A Síküveggyárnál volt az a szitu, hogy ment a gyár meg minden, volt bevétel is, csak a felvett hitelt nem tudták időben törleszteni, de a bank nem engedte átütemezni, hanem elkezdte a felszámolási eljárást... Jó, az öblösüveggyár ennél azért jóval bonyolultabb eset. Keresztapám a 2005-ös felszámolási esetnél jött el a gyárból, azt hiszem jól tette...

Mondjuk, már az se értem, hogy 3 milliós törzstőkéjű cég hogyan vehet meg egy ekkora gyárat? És most már egyre kevesebb tőke kell, hogy valaki céget alapítson, ami egyfelől jó, mert egyszerűbb a dolog, de pont ez a rossz is benne, mert így ellenőrizhetetlenné válik az egész... Várom a fejlmenyéket, és reménykedem... Egyébként meg: ez a kapitalizmus...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr831397861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása